Westzijderkerk

De Bullekerk was één van de eerste hervormde kerken in Zaandam. De kerk is gebouwd in renaissancestijl. Oorspronkelijk had het gebouw de plattegrond van een Grieks kruis, een kruis met gelijke armen. In 1672 en 1680 werd het gebouw aan de oost- en westzijde verlengd, waardoor de oorspronkelijke vorm verdween.

WestzijderkerkDe preekstoel in de kerk, rustend op een houten pelikaan, dateert uit 1644. Er zijn twee mooie glas-in-lood ramen uit 1682 en 1725.

Onder de naam Stiers Wreedheid is de gebeurtenis bekend gebleven waaraan de Bullekerk zijn naam dankt. In 1647 viel de stier van boer Jacob Eg zowel hemzelf als zijn vrouw aan. De boer stierf, de hoogzwangere vrouw Trijn Eg werd op de horens genomen en ruw omhoog geworpen. Zij overleed daarbij. Haar baarmoeder werd opengereten en haar kind Jacob werd in de lucht geboren. Het heeft daarna nog twee jaar geleefd. Allen zijn in de Westzijderkerk begraven.

In gedichten, prenten en schilderijen en aardewerk is Stier’s Wreedheid nog lang na de schokkende gebeurtenis uitgebeeld. In de kerk hangt boven de ingang een groot schilderij waarop Trijn door de lucht suist.

De bronzen sculptuur op het kerkplein is in 1978 gemaakt door Julia M. van Verschuer.

 

Adres Westzijde 75
Status Rijksmonument
Bouwperiode 1638 – 1640
Website Protestantse Gemeente Zaandam »
Naslag Bullekerk in de Zaanwiki »