Essencefabriek Polak & Schwarz

Voormalige essencefabriek Polak & Schwarz:
De geur- en smaakstoffenindustrie ontwikkelde zich in de Zaanstreek tegen het einde van de 19de eeuw, met de firma Polak & Schwarz als hoofdspeler. Dit bedrijf groeide uit tot één van de belangrijkste leveranciers van smaakstoffen op de wereldmarkt. In 1930 lieten de fabrikanten een nieuwe fabriek bouwen aan de Vaart, net ten noorden van hun oude pakhuis.

Er werkten toen 130 mensen bij het bedrijf. Het betonnen gebouw is uitgevoerd in de stijl van het ‘Nieuwe Bouwen’, wat in de Zaanstreek een zeldzaamheid is. Het ontwerp is van J. Coenraad, een leerling van Berlage. Het gebouw heeft een inwendig skelet met paddenstoelvloeren. De betonnen gevels worden onderbroken door grote stalen vensters en vensterreeksen.

In de asymmetrische voorgevel bevindt zich een traptoren met plat dak die boven het gebouw uitsteekt. De toren heeft op de middenas een liseen (verticale uitspringing) die bekroond wordt door een vlaggenmast. Links en rechts hiervan liggen de lichtsleuven van het trappenhuis en de lift. Het gebouw is tot 1960 in gebruik geweest als fabriek, daarna als school. In 2003 is het complex door woningcorporatie ZVH gerestaureerd en verbouwd tot appartementen. De oude lift is tot autolift omgebouwd, zodat de bewoners nu op het dak kunnen parkeren.

Met deze verbouwing tot Maison d’Essence sleepten de architecten Zijlstra Schipper te Wormer de Nationale Renovatieprijs 2003 in de wacht.

 

Adres Irene Vorrinkplein 10-31
Bouwperiode 1930
Architect J. Coenraad
Status Rijksmonument

 

Volgende:

Wanneer je linksom het gebouw loopt, zie je over de gracht (Vaartkade) het volgende monument in de route: de villa van C. Joh. Kiviet.