Bekijk Oud-West met de Industrieel Erfgoed wandelroute

Wandelroute 8, die we vonden op zaanstreek.nl, gaat deels door onze wijk Oud-West en staat in het teken van Industrieel Erfgoed.

Zin in een wandeling in de buurt en op zoek naar een leuke route van ongeveer 5 kilometer? Dan hebben we hier een leuke wandelroute langs het industriële erfgoed van Zaandam.

De route start bij de Beatrixbrug en loopt zoveel mogelijk langs het water van de Zaan. Waar eerder fabrieken stonden zijn nu wooncomplexen verrezen die in vorm en volume lijken op hun voorgangers. Op de oude rivierdijken Oost- en Westzijde zie je nog de kapitale villa’s van de fabrikanten terwijl in de dwarsstraten vele arbeiderswoningen zijn gebouwd. Al deze zijpaden hadden slootjes die bijna allemaal gedempt zijn.

Aan de oostkant zijn buurtjes met sociale woningbouw, ten westen van de Zaan is meer particulier bezit. Onderweg zijn er diverse doorkijkjes met prachtig uitzicht over het water. Enkele van de fabrieken hebben een herbestemming gekregen zoals de voormalige koekfabriek van Verkade en de oude gortpellerij van Zwaardemaker.

U kunt de route ook downloaden en printen.