Westzijderol te zien tijdens Open Monumentendag

Op 8 september (Open Monumentendag) organiseert het Gemeentearchief Zaanstad de uitrol van de Westzijderol in de Doopsgezinde Vermaning te Zaandam, inclusief een kleine tentoonstelling. De Westzijderol is een lange rol papier van 12 cm hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de 18e eeuw. Eén van de topstukken uit het archief!

Het uitrollen van de Westzijderol

Alleen deze dag is het originele exemplaar van de Westzijderol, dat normaalgesproken veilig opgeborgen ligt in een speciale doos in het depot van Gemeentearchief Zaanstad, voor publiek te bezichtigen. De laatste keer dat dit mogelijk was, is alweer drie jaar geleden. Tussen 10.15 en 10.30 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold. Het uitrollen moet met beleid gebeuren: dit doet een specialist van het papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers “live” te bezichtigen.

Wat weten we eigenlijk over de Westzijderol?

Gemeentearchivaris Frans Hoving geeft tussen 10.00 en 10.15 uur een korte inleiding voor iedereen die hier meer over wil weten. Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets benoorden de huidige Bernhardbrug (links) tot het Vinkenpad (rechts), de zogenaamde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16. Behalve de originele rol kunt u ook een uitvergroot exemplaar bekijken, dat u wel mag aanraken en van dichtbij kunt bekijken voor details. Daarnaast zijn er boeken en een laptop met meer informatie over de Westzijderol.

Bewoners van de Westzijde, liefhebbers van archieven: noteer dus een bezoek aan de Vermaning op deze Open Monumentendag in uw agenda! Voor meer informatie over de locatie en tijden van de Open Monumentendag klikt u hier.