Een groenere omgeving met een geveltuin

Een strook planten langs de gevel van een woning: dat is een geveltuin. Zo’n tuintje aanleggen heeft een hoop voordelen. Het is leuk om te doen, de straat knapt ervan op, het huis blijft in de zomer koeler en regenwater kan makkelijker weg. De gemeente Zaanstad werkt graag mee als bewoners een geveltuin willen aanleggen.

Geveltuin

Wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers vertelt:

“De verwachting is dat we de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met korte maar heftige regenbuien. Waar mogelijk passen we de riolen daar op aan. Maar ook inwoners kunnen een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door in de tuin bestrating te verwijderen of een geveltuin aan te leggen. Het regenwater kan dan makkelijker wegstromen. Bovendien nemen planten CO2 op waardoor de lucht schoner is. En planten zorgen ook nog voor verkoeling. Bij straten waar alleen tegels liggen zal het, als we ook in de komende jaren te maken krijgen met extreem hete zomers, dus veel warmer zijn. Daarnaast verlevendigt een geveltuin het straatbeeld.”

Mogelijkheden en voorwaarden

Natuurlijk moet een geveltuin wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Een geveltuin mag maximaal 45 cm diep zijn en de stoep moet begaanbaar blijven. Dat betekent ook dat bomen, grote struiken, planten met doornen en giftige planten niet zijn toegestaan. Verder staat de plantkeuze vrij: een paar klimplanten, wat lavendelstruiken of stokrozen maken al veel verschil.

Interesse? Neem eerst contact op met de gemeente.

U kunt zelf beginnen met het aanleggen van een geveltuin nadat u een overeenkomst heeft gesloten met de gemeente. Neem daarom dus altijd voordat u begint, eerst contact met ons op. Dit voorkomt ook dat de gemeente de door u met zorg aangelegde geveltuin verwijdert, bijvoorbeeld omdat er werkzaamheden gepland staan. Wij kunnen de geveltuin ook voor u aanleggen en voorzien van aarde. De gemeente voert dan ook de stenen en zand af. U zorgt dan wel zelf voor de beplanting.

Winnaarsvergoeding

Al langere tijd stimuleert de gemeente Zaanstad de aanleg van geveltuinen. Inwoners die zich in mei, juni of juli bij de gemeente hebben gemeld en een overeenkomst hebben gesloten, maakten kans op een vergoeding van maximaal 150 euro voor beplanting. De negen winnaars zijn inmiddels bekend. In mei waren dat mevrouw Paulisse, meneer Van der Hoorn en de heer Greidanus. In juni ging de vergoeding naar mevrouw Tiesinga, mevrouw Pul en meneer Bakker en in juli naar familie Van der Pol, mevrouw De Bruyn en mevrouw Serton en de heer Knaap.

Meer weten?

Heeft u ook interesse in de aanleg van een geveltuin of wilt u meer informatie over de voorwaarden? Stuur dan een e-mail naar geveltuinen@zaanstad.nl.