Alberto Olthof pleit voor behoud Calff-huis

Dat huis met die schitterende voorgevel uit de achttiende eeuw. Menig Zaankanter is wel langs Westzijde 38 in Zaandam, gefietst, gelopen of gereden.

Alberto Olthof pleit voor behoud Calff-huis

Alberto Olthof is nu nog de enige bewoner. Zijn grootouders kochten het pand in 1946, waarna zijn ouders het in 1961 overnamen. Het kent een rijke historie en Alberto, die door zijn ziekte ME het huis niet meer goed kan onderhouden, wil het in ere houden. Het Zaans Stadsblad zocht hem op en hij vertelde.

Met name voor de moeder van Alberto, mevrouw Olthof, wiens echtgenoot begin jaren zeventig overleed, werd het een persoonlijke strijd om het Calff huis te behouden en te onderhouden. Toen zij op leeftijd geraakte en op 91-jarige leeftijd overleed, stond Alberto er alleen voor. Hij heeft een sterke emotionele band bij het huis, dat de nodige historie kent. Door de ME, een slopende ziekte die het lichaam op termijn uitput, denkt Alberto de strijd niet lang meer te kunnen voeren.

Het huis is in 1704 gebouwd door Cornelis Calff, reder op de walvisvaart en toen een van de rijkste Zaankanters. Zijn zoon Nicolaas werd een groot houthandelaar. Zo groot dat hij onder meer naar Frankrijk ging om zijn waar af te zetten. “‘Nicolas Veau’, noemde hij zichzelf daar, Frans voor kalf”, vertelt Alberto een anekdote. “Hij vond ‘Calff’ niet mooi klinken.” Nicolaas zou in 1717 zijn vriend tsaar Peter de Grote en tsarina Catharina de Grote in het Calff-huis ontvangen hebben. Hij zou ook marmer hebben geschonken als dank voor dat hij er gelogeerd heeft. Verder kent het zeer ruime huis in de keuken eeuwenoude nissen, een markant trappenhuis en vele ornamenten aan de plafonds.

Luchthuis

Aan de Zaan staat op hetzelfde terrein het luchthuis. Alberto: “Daar gingen mensen bij mooi weer binnen zitten. De adel kwam niet in het directe zonlicht, want aan het bruin zijn herkende je in die tijd de arbeiders. De ramen zijn ook zodanig geplaatst dat er weinig zon binnenkomt.” Het luchthuis deed veel later dienst als praktijk van Alberto’s vader, die arts was. Alberto’s droom is dat het huis met al zijn historie bewaard blijft, zodat het gevecht van zijn moeder niet voor niets geweest is. Dat het opgeknapt wordt en er nieuwe mensen in komen wonen. Het vergt veel onderhoud, reparatie en renovatie. Vandaar dat Alberto’s moeder haar vermogen met dat doel aan stichting Stadsherstel Amsterdam heeft geschonken. Het luchthuis is naar Stichting Monet in Zaandam gegaan. De Franse schilder zou zich voor een aantal schilderijen door het Calff-huis hebben laten inspireren.

Meer informatie over het Calff-huis is te vinden op: