Collegium Vocale opent het jaar evenwichtig

“Was mein Gott will, das g’scheh allzeit”

Collegium Vocale Zaandam & Barokensemble Arx Ardens o.l.v. Cor Brandenburg

De eerste cantate die Collegium Vocale brengt, Cantate BWV 111, in het nieuwe jaar is een werk met een evenwichtige, bij tijd en wijle optimistische inhoud. Hier geen heftige problemen; God lijkt zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben, de gelovigen kunnen altijd op Zijn hulp rekenen: ‘Zu helfen den’n er ist bereit, die an ihn glauben feste’, zo klinkt het in het openingsdeel van deze koraalcantate. Zoals gebruikelijk bij koraalcantates zingen de sopranen in lange noten de melodie, de andere stemmen ondersteunen deze met allerlei variaties. Hobo’s en strijkers concerteren met een eigen thematiek.

In de basaria wordt opgeroepen niet ongerust te zijn: ‘Gott ist dein Trost und Zuversicht’. De alt waarschuwt om niet dwaas te doen door God niet te vertrouwen. Hierna nodigt de inleiding van het duet uit tot monterheid: tenor en alt lijken achter elkaar aan te huppelen; ‘So geh ich mit beherzten Schritten’. Door de harmonie zijn er even lichte schaduwen bij de woorden ‘Tod’ en ‘des Grabes Bitterkeit’, maar de opgewekte stemming wordt er, mede door de bruisende strijkersfiguren, niet door aangetast. Door een sterk geloof is zelfs de dood geen verschrikking in het sopraanrecitatief: ‘O seliges, gewünschtes Ende’. Geheel in de geest van de cantate eindigt het koraal met de woorden ‘Drauf sprech ich fröhlich: Amen’.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren in plaats van stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.

Voorafgaand aan de cantate geeft de dirigent een toelichting.

Sopraan Ilse Gabel
Alt David Cohen
Tenor Erik Janse
Bas Matthijs Mesdag
Waar en wanneer?
Zaterdag 20 januari om 17.00 uur in de Bullekerk
De toegang gratis (er is een collecte na afloop).