Lezing over het Calff-huis in de Fluxus Muziekschool

Op zondag 5 november geeft Alberto Olthof een lezing over het ‘Calff-huis’ in de Grote Muziekzaal van de Fluxus Muziekschool (Westzijde 148 te Zaandam). De aanvang is om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Het Calff-huis

In 1704 voltooide Nicolas Calff, de grootste Zaanse houthandelaar van zijn tijd, een complex van woonhuis, theekoepel en tuinhuis op de plaats die nu Westzijde 38 is. Vanwege zijn connecties met Calff is Czaar Peter, 300 jaar geleden, drie keer samen met zijn vrouw Lopoechina hier te logeren geweest.

 
Westzijde 38

 

Afscheid

Alberto’s moeder, mevrouw Olthof Mulder, nam na zeventig jaar jaar afscheid van ‘haar’ Calff-huis. Al die tijd heeft zij ervoor gestaan dat alle historische details van dit pand behouden bleven, dit ten koste van haar eigen comfort. Ter gelegenheid van dit jubileum en het afscheid zal deze lezing worden gehouden waarin de bezoeker virtueel rondgeleid wordt door dit unieke pand.

Het huis zal door Stadsherstel gerenoveerd worden naar de nieuwe maatstaven van deze tijd, met nog onbekende gevolgen voor de historische authenticiteit van dit pand.